Genom fortsatt användning av denna webbplats godkänner du vår användning av cookies som beskrivs i vår cookie policy.

Polis

Märkning av egendom

Den främsta brottsförebyggande anledningen att märka din egendom är att göra den mindre attraktiv för potentiella tjuvar eftersom de vet att om de blir tagna av polis med märkta föremål i sin besittning kan de snabbt bevisa att det är stulen egendom.

Utöver detta kommer föremålen bli svårare, om inte omöjliga, att sälja vidare till en villig köpare.

Självklart ökar det också chanserna enormt för en ägare att återfå sina föremål om de är märkta. Vissa saker som smycken och gåvor kan aldrig ersättas oavsett hur mycket försäkringspengar man får, så det är mycket bättre att förhindra att en stöld sker från början.

Skulle en stöld dock ske finns det andra fördelar med att märka föremål. Genom SelectaDNAs återförsäljares egen kontakt och utbildning av sina lokala polisstyrkor i att hitta och samla prover av SelectaDNA kan du vara säker på att även föremål som lämnat landet har en chans att identifieras och återlämnas till sin rättmätige ägare.

Även fast etsning av ett postnummer, husnummer eller företagsnamn på föremål kan vara effektivt är det inte alltid det mest praktiska alternativet. Därför har andra snabbare och enklare metoder som kriminalteknisk märkning utvecklats.

Brittiska polisens föredragna märkningsprodukter

The Association Of Chief Police Officers rekommenderar genom Secured by Design-projektet olika egendommärkningsföretag som uppfyller deras kriterier.

Gå till http://www.securedbydesign.com/companies/index.aspx för mer information om godkända företag. Det kan vara värt att höra med din lokala polis om det finns några pågående initiativ och ifall de har något kontrakt eller avtal med ett särskilt företag.

Fotografi & register

Att ta foton av egendom så detaljerat som möjligt är rekommenderat för återlämning av egendom och för åtal mot gärningspersonen, särskilt ifall föremålet inte är stöldskyddsmärkt.

Det är dessutom användbart för både hemägare och företag att hålla ett egendomsregister så att föremålen finns registrerade ifall det sker ett inbrott. Om man köper ett SelectaDNA kit kan användare upprätthålla ett sådant register i SelectaDNAs databas utan extra kostnad.

Polis och försäkringsbolag

Din lokala polis samt försäkringsbolag kan rådgöra dig om vilka metoder av egendomsmärkning som rekommenderas för olika användningsområden. Många försäkringsbolag rekommenderar aktivt MärkDNA till sina försäkringstagare. Ibland kan det även förekomma storskaliga initiativ för egendomsmärkning med målet att reducera inbrott, speciellt i områden med frekvent brottslighet.